Matchability - Talent in Altena
Talent uit Altena!

Het is soms moeilijk om hoogopgeleid personeel te vinden. Ondertussen trekken de young professionals uit de regio weg naar de stad. Het traineeprogramma ‘AltenaTalent’wil daar verandering in brengen.

Fotografie en tekst: Marijke Verhoef voor Bedrijvig september 2020
– Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kontakt Mediapartners

‘AltenaTalent’ is een initiatief van Altena KennisPoort en Matchability. Met behulp van het traineeprogramma maken bedrijven kennis met hoogopgeleide talenten uit de regio. “In anderhalf jaar tijd gaan drie starters gedurende zes maanden bij jou aan de slag. Je hebt grote kans dat de perfecte match er tussen zit, zodat je na het traineeship een young professional hebt die jouw organisatie komt versterken”, vertelt Esmeralda Timmermans, projectleider van ‘AltenaTalent’.

Het traineeprogramma start in februari 2021. Er zijn al diverse bedrijven aangesloten. Van logistieke dienstverleners, technische bedrijven tot een tuinplanten groothandel met een internationaal netwerk. Ondernemers die mee willen doen moeten een opdracht hebben waar een bedrijfskundige of een technisch specialist mee aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaamheidsopgave, procesoptimalisatie of de herijking van strategisch beleid. Naast de werkervaring binnen de bedrijven volgt de trainee ook een opleidingsprogramma bij Matchability. Daarin komen onderwerpen zoals privacywetgeving of de rol van projectleider aan bod. Ook zorgt Matchability voor begeleiding in de persoonlijke ontwikkeling, zodat de starters na het traineeship helemaal gepokt en gemazeld aan hun baan kunnen beginnen.

Esmeralda weet als geen ander hoe waardevol een traineeship kan zijn. “Toen ik net afgestudeerd was, wist ik niet precies wat voor werk bij mij paste. Ik wilde graag dichtbij huis (in Veen, red.) werken, maar kon geen bedrijven vinden. Bij veel vacatures wordt er ook minstens een jaar ervaring gevraagd. Via Matchability ben ik trainee geweest bij vier verschillende woningcorporaties. Ik weet nu wat voor organisatie en baan bij mij past.”

“Als trainee maak je ook veel sneller stappen in je ontwikkeling”, vult Iris Veerkamp, coördinator opleiding en ontwikkeling bij Matchability, aan. “Veel hbo’ers zijn onzeker over wat ze kunnen en weten niet precies welke functie bij hen past. Het zou zomaar kunnen dat je eerste baan dus ook niet de juiste is en je pas in de loop der jaren ontdekt wat echt bij jou past. Als trainee doe je dat sneller. Je krijgt bij ieder bedrijf een nieuwe uitdagende opdracht, waardoor je snel groeit.”

Voor bedrijven is het traineeship een uitgelezen kans om zichzelf in de kijker te spelen bij hoogopgeleide starters. Esmeralda: “Veel hbo’ers weten nu niet hoeveel leuke banen er in Altena voor hen zijn.
Dit traineeprogramma is voor zowel young professionals als voor de bedrijven een super mooie kans.”

Heb jij ook behoefte aan hoogopgeleide starters en ben je benieuwd of dit traineeship ook aansluit bij jouw organisatie? Stuur dan snel een mailtje naar [email protected].

Laatste nieuws