Hophof in Sleeuwijk
Park ‘Vlietstraat’ is 30ste locatie hophof in Altena

Afgelopen week werd er door Brabants Landschap en de Linie Werkers een hoppaal in de grond geplaatst voor inmiddels het dertigste hophof in Altena.Hophoftuin in Sleeuwijk

Het hophof is gesitueerd aan de kop van het park ‘Vlietstraat’ te Sleeuwijk. Stichting ‘Natuurinclusief Altena’ die samen met bewoners het hophof zullen gaan onderhouden, hopen dat er over een paar jaar voldoende hop groeit om er een eigen lokaal Altena bier van te laten brouwen. Daarnaast is een hophof ook fraai om te zien, goed voor de biodiversiteit en houdt het de eeuwen oude hopcultuur van Altena levend.

In 2019 nam Stichting Hop van Altena het initiatief om de kleinschalige hopteelt te herintroduceren. Het land van Altena was in de middeleeuwen één van de belangrijkste hopleveranciers voor brouwers in Holland, Brabant en ver daarbuiten. Het is de ambitie van de initiatiefnemers om Altena als hét hopeiland van Nederland te positioneren. Een plek waar over een aantal jaar heel Nederland komt helpen om de hopoogst te beleven en om van het mooie Altena in al haar facetten te genieten.

Inmiddels zijn er in de meeste kernen al 1 of meerdere hophoven gerealiseerd en staan er een dikke 500 hopplanten op het eiland in de grond. Stichting Hop van Altena hoopt nog wel een geschikte hoplocaties in Uitwijk en Waardhuizen te vinden. Ook kunnen er nog een aantal bij in- en rond Werkendam en Nieuwendijk/Kille. Een geschikte locatie moet niet alleen goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, de grondeigenaar moet ook bereid zijn om – bijvoorkeur met omwonende – het hof te onderhouden. Van de hop wordt bier gebrouwen dat weer verkocht kan worden om het hophof te onderhouden.

Geïnteresseerden worden uitgenodigd contact op te nemen met de Stichting Hop van Altena via [email protected] of 06-53206099.

Op de foto zie je dat bestuurslid van ‘Natuurinclusief Altena’ Sleeuwijker Jan een hopplantje ontvangst van boswachter Jos Schenkeveld Brabants Landschap. Op de achtergrond staat het Hophof.

 

Laatste nieuws

Feestelijke opening nieuw pand Almbouw

Feestelijke opening nieuw pand Almbouw

Na een bouwperiode van zeven maanden was het moment van de opening aangebroken; het pand van Almbouw is definitief klaar! Afgelopen vrijdag werd er samen met genodigden de feestelijke opening gevierd, gevolgd door een gezellige bijeenkomst met OV den Alm & De...

Lees meer
Teus van Tilborg wint Romboutsprijs

Teus van Tilborg wint Romboutsprijs

De winnaar van de Romboutsprijs is Teus van Tilborg uit Andel. Wethouder Wendy van Ooijen reikte het bijbehorende beeldje uit tijdens het jaarlijkse stampottenbuffet in ’t Buitenhoff in Andel. Teus van Tilborg is oud-medewerker van de voormalige gemeente Woudrichem en...

Lees meer