Podcast: hip en happening
Podcast: Helemaal Hip & Happening!

Radio wordt podcast
Een aantal jaren geleden presenteerde ik elke dag actualiteitenprogramma’s op de regionale omroep Radio West. ‘West komt thuis’, van 16 tot 18 uur. Regionaal nieuws, zo snel mogelijk op de radio. Met reportages, live interviews, nieuwsbulletins en verkeersinformatie. Want: onze luisteraars hadden informatiehonger. Op Michelinsterren-niveau. Onze nieuwsmaaltijd moest dan ook snel en professioneel geserveerd worden. Dit was namelijk het moment dat de Randstad naar huis ging. In onze wijsheid gingen we er vanuit, dat die luisteraar ook echt de radio had aanstaan, om binnen een half uur te worden bijgepraat. Niets was minder waar. De behoefte aan nieuws was onverminderd groot, maar het tijdstip kwam vaak niet uit.

Toen was ik 12
Wat zouden we in die tijd blij zijn geweest met podcasts! Deze kwamen pas later, in de vorm van opgenomen programma’s. Die kon je terugluisteren wanneer het jou uitkwam. Nog wat later werden podcasts aparte opnames, die inzoomden op de inhoud. Soms wel een uur lang. Ik kan me nog goed een aantal radio-interviews voor de geest halen, waarbij ik liever meer tijd had gekregen dan de standaard 2 minuten.

Podcasts zijn tegenwoordig 3 x H: “Helemaal Hip en Happening”. Populaire onderwerpen zijn bijvoorbeeld Tech, Formule 1 en economie. Een aanrader is de podcastserie ‘Toen was ik 12’ van Willem Wever. Wat gebeurde er in de wereld toen jij 12 jaar was? Doe Maar ging uit elkaar, in Enschede ontplofte de vuurwerkfabriek… Je beleeft het alsof je er weer bij bent.

Inhoud en kwaliteit belangrijk
Podcasts hebben een enorme vlucht genomen. Dat komt door het ruime aanbod en de vaak professionele kwaliteit. Van hoorspel en kooktips tot bedrijfsnieuws en boekbesprekingen. Ook artsen, predikanten, bestuurders en advocaten hebben de podcast omarmd. Beluister er op je gemak eens een aantal. Ga je zelf aan de slag? Blijf je dan afvragen: voor wie is de inhoud interessant en hoe presenteer ik dat aantrekkelijk? Denk daarnaast goed na over de technische kwaliteit van je opname.

Natuurlijk heb je met een microfoon en een laptop al een basis. Maar: wil je echt aan de slag met een professionele aanpak? Een item over jouw product, kennis of dienst? Met inhoudelijke begeleiding, meerdere gasten aan tafel, vormgeving, live muziek, een voice-over of een ervaren interviewer? Kom eens praten in geluidsstudio Gerdo Nieuwenhuizen in Andel. Gerdo en ik geven jouw podcast graag de aandacht en kwaliteit die het verdient.

Meer informatie
Hebben jouw toekomstige luisteraars ook honger?
Dan kun je voor al je podcast vragen terecht bij Rob & Gerdo. Kijk voor meer informatie op https://www.robvanhoogenhuizen.nl/ of http://www.studiogerdo.com/.

Laatste nieuws

Ondernemersadvisering en coaching

Ondernemersadvisering en coaching

De gemeente Altena is een samenwerking aangegaan met Team West Brabant van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) http://www.ondernemersklankbord.nl   OKB helpt al 45 jaar belangeloos en onpartijdig mkb ondernemers en zzp’ers die hulp en advies nodig hebben.    Meer dan...

Lees meer