Logo Bibliotheek Altena
Laaggeletterdheid en laaggecijferdheid op de werkvloer

Veiligheidsetiket of gebruiksaanwijzing goed lezen? Een urenstaat of vakantierooster invullen? Het lijkt zo vanzelfsprekend, dat is het niet voor iedereen! Met name in de schoonmaaksector, beroepsgroepen in de bouw, industrie, productie, landbouw en horeca is het aantal laaggeletterde/ laaggecijferde medewerkers groot. Uit onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat het om 34 tot 44 procent van het aantal werknemers in deze beroepen gaat. Dat percentage heeft betrekking op Nederlanders met Nederlands als moedertaal en anderstaligen die Nederlands als tweede taal hebben.

 Minder productief en groter risico op bedrijfsongevallen
Taal en rekenen komt bij elk beroep voor. Laaggeletterde en/of laaggecijferde werknemers hebben vaak moeite met digitale apparaten en systemen. Ze begrijpen informatie minder goed en snel. Met als gevolg dat deze medewerkers minder productief zijn, langzamer werken en de kans op fouten tijdens het werk groter is. Daarnaast is er een groter risico op bedrijfsongevallen en een hoger ziekteverzuim door een slechtere gezondheid, stress en schaamte. De invloed van laaggeletterdheid en laaggecijferdheid op werken is dus groot en wordt met de digitalisering alleen maar groter. 

Digi-Taalhuis Altena biedt uitkomst
Digi-Taalhuis Altena van de Bibliotheek CultuurPuntAltena is dé plek in Altena waar iedereen aan de slag kan met de basisvaardigheden van taal en rekenen. Het Digi-Taalhuis is een samenwerkingsverband met lokale partners zoals gemeente Altena, da Vinci College, SeniorWeb, Stichting Trema en landelijke partners zoals Vluchtelingenwerk en de Kredietbank.

Zoeken naar de beste oplossing
Voor ondernemers zijn zij partner en ondersteunen zij bij het zoeken naar de beste oplossing. Of dit nu informele trainingen binnen de Bibliotheek zijn of gecertificeerde cursussen bij het da Vinci College. Er zijn mogelijkheden op individueel niveau of in groepsverband. Elk ondernemer heeft een specifiek vraagstuk waar wij actief meedenken over en bemiddelen bij de beste oplossing.

Wat levert het je bedrijf op?
Wanneer je als werkgever investeert in de ontwikkeling van de basisvaardigheden leidt dit tot meer efficiency, meer productiviteit en een lager ziekteverzuim. En natuurlijk zelfverzekerde medewerkers die zelfstandiger kunnen werken en daardoor mogelijk ook meer plezier in hun werk ervaren. 

Wil je meer weten over wat het Digi-Taalhuis voor jou kan betekenen? Kijk dan op www.bibliotheekaltena.nl/digitaalhuis of neem direct contact met hen op. Je bereikt hen op telefoonnummer (085) 040 11 63. Marieke Vos, Coördinator Educatie, staat je graag te woord.

Laatste nieuws

Ondernemersadvisering en coaching

Ondernemersadvisering en coaching

De gemeente Altena is een samenwerking aangegaan met Team West Brabant van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) http://www.ondernemersklankbord.nl   OKB helpt al 45 jaar belangeloos en onpartijdig mkb ondernemers en zzp’ers die hulp en advies nodig hebben.    Meer dan...

Lees meer