Jacco, Jim en Sander
Varen en coachen op waterstof

Waterstof als ‘groene’ brandstof voor de scheepvaart en watersport. Studenten Jacco en Jim onderzochten deze kans en ontwikkelden een sloep die op waterstof vaart.

‘We zijn echt aan het pionieren’, zegt Jacco van der Waal (20) uit Werkendam. Samen met Jim Kooyman (24) uit Krimpen a/d IJssel en onderzoeksbegeleider Sander Roosjen heeft hij vijf maanden bij Koedood Marine Group in Hendrik-Ido-Ambacht gewerkt aan de ontwikkeling van een sloep met een waterstofbrandstofcel.

Deze innovatieve opdracht is onderdeel van het H2 Coach Boat consortium, waaraan verschillende bedrijven onder leiding van het Sailing Innovation Centre deelnemen. Het doel van deze samenwerking is om schone coachboten voor de zeilsport te ontwikkelen.

‘Tijdens trainingen en wedstrijden worden de zeilers bijgestaan vanaf rib’s’, legt Jacco uit. ‘Deze verstevigde rubberboten zijn nu nog voorzien van buitenboordmotoren die veel vervuilende gassen uitstoten. Dat is een groot contrast met zeilboten die op wind varen en zo stil en emissieloos zijn.’

De twee studenten werktuigbouwkunde testten eerder ontwikkelde onderdelen en verwerkten deze in een sloep. In december durfden ze het aan om met de H2Koeboot te gaan varen. In de Werkendamse jachthaven Van Oversteeg lieten ze de sloep vol vertrouwen te water. ‘We hebben namelijk eerst uitvoerig op het land getest om de kinderziektes eruit te halen’, vertelt Jim. In acht dagen voeren ze tweehonderd kilometer door de Biesbosch om de boot te testen. De techniek liet hen niet in de steek.

‘Voor de scheepvaart is het een groot voordeel dat waterstof schoon geproduceerd en toegepast kan worden. Een nadeel is dat er nu nog enorme tanks voor nodig zijn’, zegt Jim. ‘Deze innovatie is een stap naar een groenere toekomst voor de scheepvaart en watersport’, vult Jacco aan.

Hun stage zit er inmiddels op, maar het onderzoek gaat door. Met de testresultaten gaat het H2Coach Boat consortium deze techniek verder ontwikkelen. De eerste schone H2 Coach Boat wordt gepresenteerd tijdens de wereldkampioenschappen zeilen die in 2023 in Den Haag plaatsvinden.

‘Jacco en Jim hebben met hun onderzoek een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van schone technologie voor onze Nederlandse topsporters’, besluit Sander.

Bron: Rabobank Altena-Bommelerwaard
Tekst: Rijan van Leest
Beeld: Rijk in beeld

Laatste nieuws

Ondernemersadvisering en coaching

Ondernemersadvisering en coaching

De gemeente Altena is een samenwerking aangegaan met Team West Brabant van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) http://www.ondernemersklankbord.nl   OKB helpt al 45 jaar belangeloos en onpartijdig mkb ondernemers en zzp’ers die hulp en advies nodig hebben.    Meer dan...

Lees meer