Veilig en gastvrij winkelen in Altena

Met alle coronamaatregelen in het achterhoofd, verwacht de gemeente Altena van winkeliers dat zij deurbeleid voeren. Hierover zijn landelijke richtlijnen opgesteld door de brancheorganisatie InRetail. De gemeente ziet dat winkeliers in Altena hier op dit moment al goed uitvoering aan geven. Maar zeker met Sinterklaas avond en de kerstdagen opkomst willen ze extra alert zijn om drukte te voorkomen en klanten de mogelijkheid bieden om veilig en gastvrij hun boodschappen te kunnen doen bij onze lokale ondernemers. Dit vraagt dan ook een gezamenlijke inspanning.

De gemeente zal we de komende weken vanuit communicatie de oproep doen aan inwoners om niet allemaal tegelijk boodschappen te gaan doen en zo drukte te vermijden. We verwachten dat jullie zelf ook jullie klanten oproepen om niet allemaal op hetzelfde moment boodschappen te komen doen of het bericht van de gemeente willen delen. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld ook om aankopen online te faciliteren en als ondernemer bij je klanten thuis te bezorgen om zo de drukte te verminderen. Daarnaast worden de dagen korter en natter. In combinatie met het deurbeleid kan het dan voorkomen dat op sommige momenten klanten even buiten moeten wachten. Om dit gastvrij te kunnen doen heeft de gemeente richtlijnen opgesteld waar deze overkappingen aan moeten voldoen. Ook zullen ze vanuit Toezicht en Handhaving actief letten op drukke dagen als de zaterdag en waar nodig bezoekers aanspreken op het naleven van de regels. Tot slot hebben ze op veel plekken logo’s op de grond laten aanbrengen met de boodschap ‘houdt 1,5 meter afstand’.

Richtlijnen overkappingen
Zoals gezegd heeft de gemeente richtlijnen opgesteld waarbinnen het mogelijk is om tijdelijke overkappingen vergunningsvrij voor winkels neer te zetten. Dit om jullie klanten gastvrij buiten de winkel te laten wachten. Ze hebben voor nu gekozen voor een tijdelijke situatie tot aan de feestdagen en voor vergunningsvrije elementen als een parasol of een overkapping die aan ten minste 3 kanten open is. Dit omdat ze vooral verwachten dat het richting de feestdagen drukker kan worden en om snel met elkaar te kunnen handelen als we voor tijdelijke vergunningsvrije elementen kiezen. Neemt niet weg dat je nog altijd kan kiezen voor een vergunningsplichtige overkapping, maar dan heb je al gauw te maken met een doorlooptijd van 6 tot 8 weken.

Belangrijkste vraag die de gemeente heeft is om bij concentratie van winkels (winkelcentra) als ondernemers zoveel mogelijk met elkaar af te stemmen en samen één plan in te dienen via [email protected]. Dit om een veilige samenhang tussen de verschillende overkappingen te kunnen garanderen en als winkelgebied zoveel mogelijk één uniforme uitstraling te hebben richting je bezoekers. Solitaire winkels kunnen uiteraard een eigen plan toesturen. Op plekken waar een collectief plan niet kan bijvoorbeeld vanwege de fysieke inrichting zoals in de Hoogstraat in Werkendam zal de gemeente maatwerk leveren. De ingediende plannen zal de gemeente delen met hun toezichthouders zodat ook zij op de hoogte zijn. De richtlijnen zijn ook online te vinden via: https://www.gemeentealtena.nl/actueel/corona.

Laatste nieuws