Huisgenoten
Weet wat je in huis hebt

Hoe goed ken jij je buren? Je woont met elkaar in een wijk, maar wat weet je eigenlijk van elkaar? Pas als je eens een praatje maakt, of elkaar toevallig treft bij problemen die de hele buurt aangaan kom je meer over je elkaar te weten. Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor ondernemers. Daarom is er nu een plek waar ondernemers en de ondernemersverenigingen van Altena samenkomen: Ondernemershuis Altena.

Het initiatief voor de bouw van het Ondernemershuis is ontstaan vanuit Samenwerkend Altena. Maar het is een plek van en voor ondernemers. Daarom hebben we samen met de verschillende Ondernemersverenigingen uit Altena het huis in twee brainstormsessies vormgegeven. De kamers zijn ingevuld naar behoefte van de ondernemers én de Gemeente Altena, de verantwoordelijkheden zijn verdeeld.

Nu is het tijd om het huis tot leven te brengen! We hopen de komende tijd uit te groeien tot een plek waar ondernemers en de overheid elkaar vinden, initiatieven kunnen ontwikkelen, van elkaars kennis kunnen profiteren en samenwerkingen kunnen aangaan. We beginnen daarom met een voorstelronde. We zullen de ondernemersverenigingen de komende tijd presenteren. We lieten vast een aantal van hun voorzitters aan het woord: elkaar leren kennen, hoe doen jullie dat binnen jullie vereniging, en welke voordelen levert dat op?

Elkaar leren kennen
Ad de Graaf is voorzitter van OV De Linden uit Andel. De leden van de OV bezoeken jaarlijks een tweetal bedrijven uit de regio. ‘Je staat soms versteld van wat er achter de deuren van bedrijven gebeurt. Je hebt er vaak geen weet van!  Het is mooi om te zien en te leren over de vraag waaraan een bedrijf voldoet. Als je dat weet kun je een verbinding leggen op het moment dat een andere ondernemer een vraag heeft die past bij het bedrijf dat je hebt bezocht’.

Ook Henri Verhagen van Ondernemend Altena beaamt dit. ‘We hebben zoveel kennis in Altena, dat het zonde is om deze van buitenaf te halen. Maar dan moet je elkaar wel kennen. Wij proberen door de organisatie van onder andere de BizAwards Altena, ondernemers in Altena zichtbaar te maken. Daarbij worden ook wij als organisatie verrast door ondernemers die wij nog helemaal niet kennen, maar wel reuze waardevol kunnen zijn!’.

Doordat ondernemersverenigingen elkaars huisgenoten zijn in het Ondernemershuis, elkaar zo steeds beter leren kennen, weten ze ook wat ze in huis hebben. Zo houden we korte lijnen op het moment dat er een vraag ontstaat vanuit de ene vereniging naar de andere.

Belangen behartigen
Door op regelmatige basis met elkaar in gesprek te gaan, zowel met de verenigingen onderling als met Team Ondernemen van de Gemeente Altena, weten we ook sneller van elkaar wat er speelt binnen een vereniging of op een bedrijventerrein.

De afgelopen week heeft Nicole Roubos een aantal bestuursleden van OV’s mogen spreken. Mooi om te horen dat er ook in deze tijd voldoende reuring is, maar er spelen ook nog zaken die de aandacht nodig hebben. Zo geeft Ciel Vos (OV Aalburg) aan: ‘In het najaar gaan wij samen met Biz Centrum Werkendam graag eens om de tafel. Voor de detailhandel hebben we een soortgelijk gebied en door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we ophalen waar er knelpunten liggen voor de ondernemers en deze wellicht adresseren aan de juiste personen’.

Gerben van Engelen, voorzitter van OV Den Alm uit Giessen, vertelt dat zij door het maken van een wandeling met gemeente, brandweer en politie, erachter kwamen dat er letterlijk een ‘gat’ in de beveiliging van het bedrijventerrein zit. Samen met bovenstaande partijen wordt er nu naar een oplossing gezocht.

Kortom: door samen op te trekken en met elkaar de dialoog aan te gaan, kunnen we achterhalen waar gezamenlijke vraagstukken zitten en deze adresseren. Want, zo zegt Ciel Vos: ‘1+1 = 3.’

Even voorstellen…

Wil jij als (startende) ondernemer weten welke vereniging bij jou past? Waar jij kennis kunt ophalen, delen en collega-ondernemers kunt ontmoeten? Neem dan eens een kijkje op https://ondernemershuisaltena.nl/kamers/netwerken.

De komende periode stellen we alle verenigingen aan je voor via onze social media kanalen. Heb jij hier nu al een vraag over? Stel deze dan door een e-mail te sturen naar [email protected] of leg contact met één van de verenigingen.

Laatste nieuws

Verslavingsproblematiek op de werkvloer

Verslavingsproblematiek op de werkvloer

Ook ondernemers kunnen te maken krijgen met vraagstukken rond verslaving van werknemers. Het is dan vaak lastig als je vermoedens hebt maar niet goed weet hoe je het bespreekbaar kan maken of zelfs wat je er aan zou kunnen doen.Dit kwam ook bij een bedrijfsbezoek van...

Lees meer
Belangrijke informatie voor ondernemers A27 – A15

Belangrijke informatie voor ondernemers A27 – A15

De komende jaren werkt Rijkswaterstaat aan de verbetering van de A27. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor de bereikbaarheid van de gemeente Altena en dus ook voor u als ondernemer. Om de vele files in de toekomst te verminderen zijn de werkzaamheden en dus de...

Lees meer