Soort vergunning

Het soort vergunning dat je mogelijk nodig hebt voor jouw bedrijf hangt af van het soort bedrijf dat je wilt runnen. Als je bijvoorbeeld een discotheek begint, heb je onder andere een omgevingsvergunning nodig voor het draaien van harde muziek tot een bepaald tijdstip. Daarnaast kun je denken aan een drank- en horecavergunning, zodat je alcoholische drank mag schenken. Een restaurant mag niet zomaar tafels in de openbare ruimte/ op de stoep zetten, daarvoor is een terrasvergunning nodig. Als je een eigen taxibedrijf start, heb je een vergunning voor de taxi nodig.

Vergunningen zijn onder andere bedoeld om zaken te reguleren. Indien er geen vergunningen zouden bestaan, zou iedereen zomaar een discotheek kunnen beginnen en harde muziek kunnen draaien tot vroeg in de ochtend. Dit zou voor overlast kunnen zorgen bij buurtbewoners in een woonwijk.

Vergunning bedrijf aan huis
Wil je aan huis een bedrijf starten dan kun je kijken in het bestemmingsplan of dit is toegestaan, een zogenaamd aan-huis-gebonden-beroep. Dit zijn enkele punten waarop de gemeente controleert;

  • Blijft de woning geschikt als woonhuis ondanks dat er een bedrijf bij is?
  • Wordt het pand niet gebruikt voor detailhandel?
  • Wordt het maximale vierkante meters van 45 niet overschreden?
  • Zorgt jouw bedrijf niet voor milieuoverlast?
  • Zorgt jouw bedrijf niet voor parkeerdrukte?
  • Zorgt jouw bedrijf niet voor verkeersoverlast?
  • Ben jij wel de eigenaar van het huis en woon je hier dus ook zelf?
  • Jouw onderneming mag niet uit de toon vallen in de buurt waar je je bevindt.

Als je in een huurwoning woont dan zal je naar de woningbouwvereniging moeten gaan om toestemming te krijgen voor het runnen van een eigen onderneming aan huis.

Vergunningen voor branches
Elke branche heeft zo zijn eigen vergunningen. Niet alleen restaurants en discotheken moeten vergunningen aanvragen, wist je bijvoorbeeld dat je ook voor het plaatsen van een winkelrek, fruitstal of speeltoestel buiten de deur, je een vergunning nodig hebt? Je moet daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen.

Evenementenvergunning
Organiseer je als bedrijf of vereniging een braderie of ander evenement? Dan heb je een aantal gevallen een vergunning nodig.
Wanneer je deze aan moet vragen, wat de kosten zijn en de procedure van aanvragen, vind je hier terug. Veel succes met organiseren!

Laatste nieuws

Ondernemersadvisering en coaching

Ondernemersadvisering en coaching

De gemeente Altena is een samenwerking aangegaan met Team West Brabant van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) http://www.ondernemersklankbord.nl   OKB helpt al 45 jaar belangeloos en onpartijdig mkb ondernemers en zzp’ers die hulp en advies nodig hebben.    Meer dan...

Lees meer