Je hebt een ondernemingsplan uitgewerkt en weet precies hoe jouw onderneming er uit moet gaan zien. Dan is het zaak om een pand te vinden dat geschikt is om jouw onderneming in te vestigen. Enorm leuk natuurlijk, het zoeken naar een toplocatie waar jouw doelgroep zich bevindt. Of misschien heb je juist een creatieve omgeving nodig om tot inspiratie te komen. Wat je ook zoekt, houd er rekening mee dat het pand waar je je wil vestigen de juiste bestemming heeft.

Bestemmingsplan, wat is dat?
Een terrein, pand of ruimte mag niet zomaar willekeurig worden ingevuld. Je hebt de juiste bestemming nodig in een bestemmingsplan om bijvoorbeeld een winkel of horecazaak te mogen beginnen. Een agrarische bestemming vind je vaak in buitengebieden. Deze gebieden zijn dan bestemd voor agrarische doeleinden. In woonwijken zal je te maken hebben met een bestemmingsplan ´woonbestemming´. De gemeente bakent als het ware stukken van haar grondgebied af waar woningen, landbouw, winkels en/ of bedrijven (bedrijventerreinen) mogen worden gerealiseerd.

Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kun je actuele bestemmingsplannen inzien en bekijken wat de bestemming op een bepaald adres is. In de bijbehorende regels kun je dan zien, waar je je aan moet houden.

Bedrijfspand bouwen
Wanneer je iets nieuws wilt laten bouwen, dan moet je dat aangeven bij de gemeente. De gemeente zal dan bekijken of jouw bouwplan past binnen het bestemmingsplan. Past het niet, dan zal je een nieuw ontwerp moeten maken of het huidige ontwerp aanpassen.

Wijzigen van bestemmingsplan
Er komt heel veel kijken bij het wijzigen van een bestemmingsplan. Informeer daarom vooraf goed bij de gemeente wat jouw opties zijn. Je kunt ook kiezen voor een pand waar al een bestemming op zit. Als je bijvoorbeeld een kledingwinkel wilt beginnen dan loont het qua tijd en rompslomp om een pand te zoeken dat al een winkelbestemming heeft. Hetzelfde geldt voor een bedrijf at een bedrijfsbestemming nodig heeft.