Diverse branches worden hard geraakt door de coronacrisis. Ook ondernemers in Altena voelen de gevolgen ervan. Hoewel we wel een algemeen idee hebben van de situatie, heeft iedere ondernemer zijn eigen verhaal. Daarom interviewden we een aantal ondernemers uit onze regio. In eerdere artikelen spraken we met Amy Rijkers van Altena Optiek en Marieke Meulman van restaurant Baldadig. Deze maand spreken we met Dinant van Drunen van Fysiofit Altena uit Almkerk. Hoe is het hem vergaan het afgelopen jaar?

“Tijdens de eerste lockdown waren we 8 weken gesloten, we mochten niet fysiek behandelen”, zegt Dinant. “We moesten omschakelen naar mensen digitaal begeleiden: beeldbellen en oefeningen online delen, voordoen, filmpjes maken op facebook. Je merkt dat je het persoonlijke contact heel snel kwijtraakt. De behandeling voelde minder efficiënt, maar mensen die we hielpen waren tevreden.

Wat wel opviel was de toename van klachten in schouders en nek door het thuiswerken. Een keukentafel is nu eenmaal niet een heel ergonomische werkplek. Daarnaast krijg je bij het thuiswerken vaak veel te weinig afwisseling. Op kantoor sta je geregeld op, je loopt naar een vergadering, de kopieermachine, de koffieautomaat. Zulke klachten zijn online moeilijk te begeleiden. Live start je vaak met dry needling of massage om de klacht te doorbreken. Daarna ondersteun je met begeleide oefentherapie om de probleemgebieden te versterken. Maar dat hele eerste deel van de behandeling viel weg. We konden niet meer doen dan rekoefeningen aanleren en tips geven voor afwisseling en een goede houding. Onze behandelende rol veranderde in een adviserende. We stuurden er altijd al op aan dat mensen zelf met hun lichaam aan de gang gaan, en dat werd eigenlijk alleen maar meer. Wat wel lastig was: normaal geef je advies in de oefenzaal. Je controleert oefeningen en stuurt bij. Je ziet je cliënten geregeld, en die hebben dan ook een stok achter de deur om thuis te oefenen. Dat viel weg.”

Wat betekende dat voor jou?

“Zakelijk gezien was het natuurlijk ingewikkeld dat je niet kunt behandelen. Maar voor mij persoonlijk was het een geweldige tijd voor bezinning. Voor het eerst in 10 jaar heb ik heel veel tijd met mijn gezin doorgebracht en daar ervaren hoe het in de toekomst anders zou moeten. Ik wil niet meer terug naar 60u per week met de praktijk bezig zijn. Ik was altijd bereikbaar, stond altijd aan. Dat is niet gezond.

Financieel was het een spagaat. Je wilt gewoon goed voor je werknemers zorgen, dus betaal je je mensen door. Maar we zijn ook samen aan de slag gegaan. Samen maakten we een plan: hoe willen we het in de toekomst anders? Hoe zorg je ervoor dat je met zoveel mogelijk plezier je werk kunt doen? Welke kant willen we op als praktijk? Dat leverde mooie inzichten. We willen ons allemaal meer richten op de mens als geheel. Niet alleen meer fysieke klachten behandelen, maar ook kijken naar het immuunsysteem, de psychische kant van klachten en voeding. En dat brengen we nu in de praktijk.

Brian deed bijvoorbeeld een opleiding inspanningsfysiologie. Die komt nu heel goed van pas voor mensen die corona hebben gehad. Met een fietstest en ademhalingsmeting test je hoe belastbaar iemand is. Je kunt dan beter bepalen op welk niveau iemand moet trainen om weer op zijn oude niveau te komen. Maar bij ademhaling komt meer kijken. Stress, hoge ademhaling, ontspanning en buikademhaling zijn allemaal van invloed op iemands welbevinden. We kijken meer naar het totaal, en dat is goed nieuws voor onze cliënten.”

Hebben jullie veel mensen met corona-gerelateerde klachten?

“Ja, dat is een behoorlijke groep. Hun situaties lopen erg uiteen. Het varieert van mensen die 10 weken op intensive care hebben gelegen tot nauwelijks zieke, fitte 30’ers, die onverwacht veel restklachten hebben. Na een doorgemaakte corona-infectie heb je binnen 4 maanden recht op vergoeding vanuit de basisverzekering voor 50 trainingen. Dat geeft ruimte om flink te kunnen revalideren. De trainingen en behandelingen maken ook onderdeel uit van wetenschappelijk onderzoek. We verzamelen heel veel testinformatie uit die inspanningstesten: hoe is je kracht, hoe is je uithoudingsvermogen, je saturatie onder inspanning? Daarmee onderzoekt het Erasmus MC hoe de behandeling na covid zo optimaal mogelijk gemaakt kan worden. Voor ons is het bijzonder om te zien dat dit onderzoek zo goed aansluit bij de keuzes die we in de eerste lockdown maakten.

Het is goed dat je je richt op wat het je allemaal bracht. Maar wat betekende het financieel?

“De verzekeraars compenseerden voor 86% voor de omzet van het jaar ervoor. De groei niet meegerekend. Aan de andere kant boden we ook medische fitness aan. Dat valt onder sport, en daar werden we niet voor gecompenseerd. Dat sporten mag nu nog steeds niet. Het is dan aan jou als ondernemer om daar je weg in te vinden. Dat is bij ons gelukt. Zelfs zonder medische fitness hebben we het nu net zo druk als voor corona.”

Heb je tips voor ondernemers?

“Ja: blijf in beweging. Beperk je zittijd tot maximaal een half uur achter elkaar. Sta ieder half uur even op. Als je langer dan een half uur zit, denkt je immuunsysteem dat je ziek bent. Dan springt het in actie om die ‘ziekte’ te bestrijden, omdat we vroeger echt alleen zaten als je ziek was. De energie die je immuunsysteem dan opeist, gaat ten koste van wat je brein nodig heeft. Dat brein heb je voor je werk ook hard nodig. Dus zorg ervoor dat jij én je personeel ieder half uur even 2 minuten bewegen. Dan ben je weer alert en scherp en gaat je productiviteit omhoog. Kijk bovendien naar hoe je het plezier in en op je werk kunt verbeteren. Onze beste beslissing in coronatijd? Een tafeltennistafel in de praktijk. Plezier met elkaar en even bewegen in de pauzes, wat wil je nog meer?  “

Meer nieuws

Scroll verder voor meer...