Het verhaal van: Marieke Meulman Baldadig

Diverse branches worden hard geraakt door de coronacrisis. Ook ondernemers in Altena voelen de gevolgen ervan. Hoewel we wel een algemeen idee hebben van de situatie, iedere ondernemer heeft zijn eigen verhaal. Daarom spraken we met een aantal ondernemers uit onze regio. In het vorige artikel spraken we met Amy Rijkers van Altena Optiek.
Deze keer belden we Marieke Meulman van restaurant Baldadig uit Woudrichem, hoe is het haar vergaan het afgelopen jaar?

Zaak te koop
‘Wie wil Baldadig overnemen?’ Deze opvallende oproep staat begin 2020 op Facebook. Marieke wordt dit jaar 40 en ‘wil nog iets anders’. Enkele gesprekken volgen, maar een serieuze kandidaat dient zich niet aan. Wat zich wel aandient is corona. Dat betekent: geen omzet, geen verkoop, wel doorlopende vaste lasten.
Samen met haar vrouw Willeke is Marieke sinds 2010 eigenaar van restaurant ‘t Oude Raedthuys, in 2012 komt hier Baldadig bij. Met twee restaurants werken ze samen in hetzelfde ritme, maar nu worden ze ook samen dubbel geraakt door de coronacrisis. Marieke beseft dat ze vol aan de bak moet om deze te kunnen dragen.

Afhalen én bezorgen
Marieke start direct een afhaal- én bezorgservice op voor de zo befaamde ballen. Ze blijft er nuchter onder: “Het is nou eenmaal zo, we moeten er het beste van maken.” Het personeel blijft zo bovendien verbonden aan het bedrijf, blijft in het ritme en heeft een plek om heen te kunnen met een doel, daar doet ze het voor.
De marge op bezorgen is heel anders dan op afhalen. Je moet een personeelslid inzetten voor het rijden, je krijgt te maken met brandstofkosten en het voedsel moet goed verpakt zijn. Het aantal bestellingen is ook elke keer weer onzeker. Gelukkig hebben ze een groep medewerkers die ontzettend met hen meedenkt, en alle flexibiliteit die ze jarenlang kregen, nu teruggeven.
Daarnaast wilde Baldadig ook niet zomaar het voedsel in een plastic bakje met aluminiumfolie verpakken. De verpakking moest biologisch afbreekbaar zijn, en het eten warm én vers houden. Per product testten ze daarom verschillende verpakkingen: friet bakken, in verschillende zakjes of bakjes doen, na 20 minuten proeven. En bij ieder gerecht of speciale box begint dat hele traject weer van voor af aan. Zo voorzien ze samen de klanten die zo trouw blijven bestellen toch van gemakkelijk en lekker eten.

Een warm bad
Baldadig krijgt heel veel steun uit de omgeving. Het is ongekend hoeveel mensen zo vriendelijk zijn om bijvoorbeeld bijna elke week te bestellen. Ze krijgen lieve berichtjes als ‘hou vol, we bestellen dit weekend weer!’ Marieke raakt er ontroerd van dat mensen zo ontzettend begaan zijn met haar en Willeke. Ook bieden buurtgenoten aan voor ze te rijden, er is een enorme solidariteit.

Maar is het genoeg?
Het afhalen en bezorgen op vrijdag, zaterdag en zondag, met daarbij de overheidssteun dekken net de eerste vaste lasten. Toch is deze situatie niet eindeloos houdbaar: elke maand leggen Willeke en Marieke zelf zo’n 30% bij. Zonder steun had de zaak al niet meer bestaan, maar ze teren nu ontzettend in op geld dat was bedoeld voor hun pensioen.
Marieke kan niet wachten om iedereen weer in haar restaurant te kunnen ontvangen. Ze mist haar gasten, de levendigheid in het restaurant. De vooruitzichten geven haar soms slapeloze nachten. Het lijkt zo perspectiefloos. En dat perspectief moet er wel gaan komen, anders zullen ze moeilijke beslissingen moeten gaan nemen.

Kansen
Of ze denkt Baldadig nog te verkopen? Marieke: “Een crisis biedt ook kansen. We zijn zelf ook in crisistijd begonnen. De horecamarkt was begin 2020 behoorlijk verzadigd. Het is helaas waarschijnlijk dat niet alle horeca-ondernemers het gaan redden. Dat geeft wel ruimte voor nieuwe ondernemers met frisse ideeën. Baldadig ligt op een mooie locatie, met een lekker terras in de zon. Daar kan je in normale omstandigheden een hartstikke leuke boterham mee verdienen, ik heb er vertrouwen in.”

Laatste nieuws

Verslavingsproblematiek op de werkvloer

Verslavingsproblematiek op de werkvloer

Ook ondernemers kunnen te maken krijgen met vraagstukken rond verslaving van werknemers. Het is dan vaak lastig als je vermoedens hebt maar niet goed weet hoe je het bespreekbaar kan maken of zelfs wat je er aan zou kunnen doen.Dit kwam ook bij een bedrijfsbezoek van...

Lees meer
Belangrijke informatie voor ondernemers A27 – A15

Belangrijke informatie voor ondernemers A27 – A15

De komende jaren werkt Rijkswaterstaat aan de verbetering van de A27. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor de bereikbaarheid van de gemeente Altena en dus ook voor u als ondernemer. Om de vele files in de toekomst te verminderen zijn de werkzaamheden en dus de...

Lees meer