Vergunning verkrijgen

Om een vergunning te krijgen moet jouw bedrijf aan verschillende voorwaarden voldoen. Aan welke eisen voldaan dient te worden, hangt weer af van het type bedrijf. Als je bijvoorbeeld in een rustige woonwijk een discotheek wil openen, is het maar zeer de vraag of je daar ooit een vergunning voor zult krijgen. Voor informatie welke vergunningen nodig zijn kunt u terecht bij de gemeente, bij het team Publiek.

Vooraf kun je zelf ook de vergunningscheck doen op het omgevingsloket. 
Of kijk eens op de pagina met het overzicht van vergunningen en regels.

Ook de gemeente kan je adviseren. Het is altijd mogelijk jouw vraag of initiatief aan ons voor te leggen. In verband met de juridische gevolgen kan de gemeente telefonisch geen inhoudelijke informatie geven.

Kosten voor het verkrijgen van een vergunning
Als je een vergunning wilt verkrijgen zijn daar kosten aan verbonden, de zogenaamde legeskosten. De kosten van een vergunning zijn afhankelijk van het type vergunning dat je nodig hebt en zijn over het algemeen vooraf bekend. In de gemeentelijke legesverordening zijn deze vastgelegd.

Kamer van Koophandel
Als je weet wat voor soort bedrijf je gaat beginnen en in welke gemeente, dan kan het handig zijn om je bij de Kamer van Koophandel te laten informeren (vestiging Breda). De Kamer van Koophandel kan je ook vertellen welke vergunningen nodig zijn en weet waar je deze kan aanvragen, dat scheelt weer tijd qua onderzoek. Voor een overzicht van de vestigingen van de Kamer van Koophandel kun je kijken op: www.kvk.nl

Tips

  • Houd er rekening mee dat het soms veel tijd kan kosten voordat je aan alle eisen voldoet en voordat een vergunning daadwerkelijk wordt gegeven (een bestemmingsplanwijziging kost al gauw een jaar). Daarom is het verstandig om al in een vroeg stadium na te denken over welke vergunningen je nodig hebt.
  • Daarnaast is het zeker aan te raden om voordat je een pand huurt of koopt, bij de gemeente te informeren aan welke eisen het pand dient te voldoen voor het type bedrijf dat je wilt starten. Dan kun je namelijk op zoek gaan naar een pand dat volledig of aan zoveel mogelijk eisen voldoet, waardoor je niet hoeft te verbouwen of moet wachten op een bouwvergunning.
  • Ook is het handig om van tevoren na te denken over de kans dat je daadwerkelijk een vergunning zal krijgen voor hetgeen je aanvraagt. Let dus vooral goed of een bedrijfsactiviteit volgens het bestemmingsplan is toegestaan of via een bestemmingsplanwijziging mogelijk kan worden gemaakt.

Laatste nieuws

Ondernemersadvisering en coaching

Ondernemersadvisering en coaching

De gemeente Altena is een samenwerking aangegaan met Team West Brabant van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) http://www.ondernemersklankbord.nl   OKB helpt al 45 jaar belangeloos en onpartijdig mkb ondernemers en zzp’ers die hulp en advies nodig hebben.    Meer dan...

Lees meer